SINAV KAYGISINI YENMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

SINAV KAYGISINI YENMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Sınav heyecanını yenmenin pek çok çeşidinden bahsedebiliriz. Böyle bir şey tecrübe eden kişi sınav öncesi, süresi boyunca ve sonrası için bilinçli olmalıdır.

Öğrenci kendini sporcu gibi düşünüp her sınavı kendi becerilerini göstermek için bir fırsat olarak görürse, tıpkı bir sporcu gibi kendini motive ederse, antremanlarını düzenli yaparsa sınavdan kaygı duymak bir yana sınav onun için bir eğlence fırsatına dönüşür.

30.12.2014 2588

Arapça Sınav

SINAV HEYECANINI YENMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Sınav heyecanını yenmenin pek çok çeşidinden bahsedebiliriz. Böyle bir şey tecrübe eden kişi sınav öncesi, süresi boyunca ve sonrası için bilinçli olmalıdır.

Testten önce EVDE/YURTTA

1.Tamamen hazırlıklı olun, materyali gözden geçirin ve çalışın.

Kendinize okumuş olduğunuz bilgi hakkında düşündürecek ve hatırlatacak güzel sorular sorduğunuzdan emin olun.


Geleceği tahmin edilen sorulara cevap vermeyi pratik edin.


Özetlemek için taslaklar oluşturun veya üniteyi kısaltın.


Yeni kelimeleri öğrenmek için flaş kartlar hazırlayın.


Testteyken bir insanın panik olabileceği şeylerden biri ezberlenmiş materyaldir. Düzenli olarak ezberlediğimiz ögeleri gözden geçirin.


Hepsini bir geceye sıkıştırmayın: parça parça çalışın. Çalışma bölümlerine odaklanın Her bölüm için zaman kısıtlamasını ayarlayın.


Materyali bir süre çalışın, ara verin ve henüz çalışmış olduğunuz konu hakkında kendinize sorular sorun. Bu size test hakkındaki bilgiyi hatırlayabilmek için güven kazanmanızı sağlar. Pek çok insan sınav heyecanına öğrendikleri bilgileri hatırlayamayacakları korkusunu eklerler.


Her gün dersten aldığınız notları gözden geçirin ve kaçırdıklarınızı ekleyin. Bu öğrenmek için ispatlanmış bir metottur.

2. Beklentileri bilin.


Tüm derslere katılın. Bu yolla hiçbir test talimatını kaçırmazsınız.

3.Zihinsel ve fiziksel olarak hazırlanın. (Psik. Danışmanlık Servisinden bilgi alın)


En iyi şekilde nasıl konsantrasyon sağlayacağınızı araştırın.

 

 

  Testte kendinizi gergin hissettiğiniz zaman hızlı bir şekilde kendinizi rahatlatmak için fiziksel rahatlama metotlarını öğrenin.

Kendi kendinize içinizden negatif düşüncelerinizi yok etmek için DEĞİL, POZİTİF DÜŞÜNCE oluşturmak için çaba gösterin.

4.Eğer ihtiyacınız varsa yardım talep edin.

Test Süresince   Odaklanın

Realist(gerçekçi) bir tavır geliştirin. Testte yapabileceğinizin en iyisini yapacağınızı düşünün, kararlı olarak yaklaşın ama o an bildiklerinizin de limitlerini kabul edin. Elinizden gelenin en iyisini yapın, fakat bilmediğiniz şeyler için kendinizi suçlamayın.

Teste dikkatinizi verin, kendinize ya da başkalarına değil. Endişe ederek, kendinizden şüphe ederek, diğer insanların ne yaptığını düşünerek, kendinizi suçlayarak vakit kaybetmeyin. Ne yapmalıydım diye tasa etmeyin. Şimdi ne yapabileceğinize bakın.


Test boyunca kendinizi rahatlatın. Kullanabileceğiniz rahatlama tekniklerini; nefes alma gibi pratik edin. Eğer bir soru üzerinde çok vakit kaybediyorsanız birkaç saniye de olsa testi bir kenara bırakın ve derin nefesler alın. Pek çok insan kendilerini rahatlatmak, tekrar odaklanmak ve test boyunca zihinlerini açmak için basit nefes alma taktikleri öğrenirler.


Olumsuz iç hesaplaşmalarınızı kontrol altına alın ve olumlu yönlendirmeyle yerini değiştirin.


Başınızı dik tutun. Sınava hak ettiğinden daha fazla yük vermeyin. Bir test sonucu, nasıl bir insan olduğunuzu göstermez.

Test Sonrası

1.Kendinizi ödüllendirin. İçinizden olumlu konuşmaya devam edin.


2.Sınavınızı analiz edin.


3.İyi ve kötü giden şeyler nelerdi? Bunları cevaplayın ve kötü gidenler için çözüm bulmaya çalışın.


4.En çok ne çeşit sorularıöğretici buldunuz? Neden? Bunları yorumlayın.

 


5.Gelecek sefere daha iyi bir plan yapın ve uygulayın.


Öğrenci kendini sporcu gibi düşünüp, her sınavı kendi becerilerini göstermek için bir fırsat olarak görürse, tıpkı bir sporcu gibi kendini motive ederse, antremanlarını düzenli yaparsa sınavdan kaygı duymak bir yana sınav onun için bir eğlence fırsatına dönüşür.